VLIEGENDE KIEP

Idee van Ilse van der Straaten | Pluryn

Teams kunnen een reserve dienst invoeren. De reserve dienst wordt gewoon meegenomen in het rooster. Deze persoon is de vliegende kiep op het moment dat er onverwacht uitval is door ziekte. Dit kan veel problemen voorkomen op afdelingen of groepen waar een rooster gedraaid moet worden. Je kan ook meerdere mensen aanwijzen, bijvoorbeeld een vroeg-reserve en een laat-reserve (specifiek voor vroege of late dienst). Dan hoeft een reserve medewerker niet zijn/haar hele dag te blokken en kan die dag nog wel privé afspraken inplannen. Als je deze persoon hetzelfde tarief betaalt als normaliter bij een bereikbaarheidsdienst, dan hoeft diegene zich niet benadeeld te voelen. Bij kleinere teams kan je een reserve misschien zelfs inplannen over 2 teams breed, als de situatie dat toe laat. Je kan er ook voor kiezen alleen ‘reserve’ in te plannen voor alleen de voorspelbare piekmomenten. Het aanwijzen van een reserve gebeurde in de recreatiesector toen ik daar nog werkte. Daar moesten we van 07.00-22.00 het zwembad draaiende houden. Werkte fantastisch en verlaagt de stress op de afdeling.

De relatief kleine investering van een ingeplande en uitbetaalde reservedienst gaat zich waarschijnlijk ruimschoots terugverdienen in:

  • Lagere kosten aan uitzendkrachten en zzp’ers
  • Fors minder van het onvermijdelijke tijdverlies, achterstallige werkzaamheden en toegenomen werkdruk bij collega’s wanneer er een niet-ingewerkte invalkracht ingezet moet worden.
  • Minder druk op de schouders van de collega die niet snel nee zegt. (Zo’n collega hebben we allemaal wel één, toch?)
  • Als gevolg van bovenstaande: een vermindering van het ziekteverzuim in het team.
  • Een betere teamspirit omdat het opvangen van gaten in het rooster nu transparant en eerlijk gebeurt. Een vast ingeplande reserve verkleint de kans op onuitgesproken ergernis naar elkaar als het gaat over roostergaten.
  • En onze flexpool dan? Die kan je er prima in betrekken. Als je ingewerkte flexers hebt dan kunnen die ook af en toe reserve staan.

Wat vindt de jury?

Het verlaagt stress in de team. Het is de moeite waard om dit goed uit te zoeken. Maak de maatschappelijke business case voor de regio.