virtuele snuffelstage

Idee van Robbie Sweers | Rijnstate

Virtuele snuffelstage.

Het is voor veel scholieren moeilijk om aan het einde van de middelbareschooltijd een beroepskeuze te maken. Zelf heb ik daar toen enorm mee zitten worstelen. Ik weet dat ik absoluut geen goed beeld had van de zorg. Ik wilde met mijn handen werken. Destijds heb ik de keuze voor de bouw gemaakt en heb daar 15 jaar gewerkt als metselaar. Bij de geboorte van mijn kinderen zag ik voor het eerst goed het ziekenhuis van binnen. Mijn vrouw ging voor een spoedkeizersnede, dus dan kom je al snel op meerdere afdelingen. Pas toen ging mij het zorglampje branden. Inmiddels werk ik al weer 10 jaar in de zorg waarvan de laatste 5 jaar als CCU verpleegkundige.

Een stage regelen binnen het ziekenhuis is niet gemakkelijk. Het lijkt eigenlijk onmogelijk om een goed beeld te kunnen krijgen van wat er gaande is binnen de muren van een ziekenhuis. Ik zie hier wel eens scholieren een middag mee lopen met de voeding, dat is dan het maximaal haalbare. De Hollywood series op tv geven het beeld dat doktoren de voorbehouden handelingen uitvoeren en de verpleegkundige de infuusnaalden aangeeft. Mijn idee helpt misschien niet om de medewerker te behouden maar wellicht om de tekorten in de zorg voor de toekomst aan te pakken. Bij ons op de CCU staat al jaren doorlopend een vacature uit waar niemand op komt omdat er gewoon niemand voor is.

Ik wil de schoolgaande jeugd door middel van een virtual reality-bril door de ogen van een patiënt een reëel beeld geven hoe het er in de zorg aan toe gaat. De patiënt komt na een verkeersongeval per ambulance binnen op de SEH. Daarna doorloopt deze verschillende afdelingen, per OK naar de IC en eindigt vervolgens in bijvoorbeeld een revalidatiekliek of gaat naar huis met thuiszorg. Dit om zoveel mogelijk facetten van de zorg in beeld te brengen. Een middelbare school kan dit als pakket lenen en aan de leerlingen aanbieden.

Wat vindt de jury?

Een goede keus omdat dit al bewezen werkt in Rotterdam. Het is opschaalbaar naar ander sectoren en doelen (voor vacatures, voor clienten…).