MIJN
BESTE

IDEE

Idee van Alice Oortgiesen
Pluryn
ACT in de Zorg
ACT in de Zorg – voor meer veerkracht, psychologische flexibiliteit en compassie in de zorg

Naast  Mindfulness  is ook ACT ( Acceptance en Commitment Therapy) in opkomst in veel organisaties. Vaak wordt ACT samen met Mindfulness aangeboden. Niet gek, want beide methodes helpen mensen om beter/anders te leren om te gaan met psychische belasting.

ACT biedt mensen een koffer vol ( vaak vrolijke én digitale) tools om anders met stress, zorg, werkdruk, angstige of negatieve gedachtes, energieverlies, volle hoofden, vermoeide lichamen etc. om te gaan. ACT leidt naar een lichter leven met meer inzicht in jezelf, de ander, meer speelsheid en humor, en uiteindelijk meer veerkracht en liefdevolle toewijding in het werk. De tools van ACT  breiden zich dagelijks uit ( apps, games, filmpjes, verhaaltjes, oefeningen etc.).

Het idee is om met een groep ACT coaches/trainers in de zorg in de eerste instantie een speelse aantrekkelijke training te ontwikkelen om zorgprofessionals op een  laagdrempelige wijze te laten kennis maken met de ACT principes. Door de methodiek daarna breed te verspreiden en te delen ontstaat er een netwerk van ‘ACT in de zorg’ die mét en van elkaar kan leren en ontwikkelen. Uiteindelijk kunnen er in iedere organisatie mensen worden opgeleid tot ACT coaches. Hiermee wordt de nadruk gelegd op het voorkomen van uitval en versterken van de medewerker in zijn talenten, eigen waarden en liefde voor zichzelf.

De 10.00 euro zal worden ingezet voor:

  • Ontwikkelen van een training

  • Opbouwen van het netwerk

  • Opleiden van coaches

  • Onderzoek naar de effecten


ACT is een nieuwe vorm van gedragstherapie die in Nederland uitgedragen en ontwikkeld wordt door Gijs Jansen. Zijn boeken ‘ Time to ACT’, ‘ How2Act’ en ‘Uit liefde voor jezelf’ spreken een groot publiek aan. In september is de ACT-Guide gelanceerd.

De opleiding wordt gegeven door https://www.act-opleiding.nl/