MIJN
BESTE

IDEE

Idee van Liesbeth van't Hul
Viattence
Opleiding specifiek voor de ouderenzorg
Ik ben bezig met de praktijkopleiding tot Verzorgende IG. Ik ben 50 jaar. Per week werk ik 16 uur in de praktijk en heb 16 school. Daarnaast ben ik in de weekenden druk met mijn huiswerk. Deze opleiding duurt ongeveer 2,5 jaar. Mijn vergoeding is iets meer dan 400 euro. Dit is voor veel (mogelijk nieuwe)studenten, niet erg aantrekkelijk, vooral als je al een betaalde baan hebt en je kostwinner bent.

Mijn idee:

Leid nieuwe studenten op, speciaal voor de ouderenzorg. (Bij mijn opleiding wordt ik ook opgeleid voor de GHZ, de GGZ, de KZ en de MMZ. Heel veel theorie en opdrachten waar ik in de praktijk niets mee doe en waar ik ook niet voor heb gekozen. Dan zou de opleiding veel korter kunnen worden.

Ook adviseer ik goed naar de stageplekken te kijken. Vaak worden stagiaires gebruikt als goedkope hulpjes, waardoor het veel langer duurt om een goede verzorgende te worden. Ik zou een training laten geven aan verzorgenden die dat willen om stagebegeleider te worden. Een stagebegeleider die in relatief korte tijd goede (beginnende) viggers opleid. Noem een beginnende vigger ook een beginnende vigger en geef hem of haar niet meteen de verantwoording over een hele afdeling.

Je zou ook de verpleegtechnische handelingen uit de opleiding kunnen halen en deze per onderdeel kunnen laten aftekenen door de beginnende vigger. (Je leert het werk het beste tijdens de praktijk). Het voordeel om na een korte opleiding aan het werk te gaan (eventueel onder supervisie) is, dat je dan ook echt de VIG taken doen, terwijl het in de praktijk vaak blijkt dat je tijdens de stage niet veel verder komt dan de ADL. (Dit geld overigens niet voor mijn stage-plek!)

Als iemand