MIJN
BESTE

IDEE

Idee van Bernadette de Lange
Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe
Speel-o-theek
Zorggroep Noordwest-Veluwe, verleent kwaliteitszorg, onder de kernwaarden respect, verantwoordelijkheid en geborgenheid. In onze organisatie werken meer dan 1700 medewerkers en ruim 1000 vrijwilligers.

Op het gebied van welzijn, worden er dagelijks diverse activiteiten georganiseerd. Er is een duo-fiets beschikbaar, een biljart tafel, een krantje enz.

Maar wat, als je verblijft, in bijv. de kleinschalige woning voor dementerenden. En niet meer in staat bent om naar een activiteit te gaan, omdat de kans groot is, dat je daar in paniek raakt. Of de hele dag op bed moet liggen, waardoor je niet naar de filmavond buiten de woning kunt. Dan kan de innerlijke onrust, eenzaamheid en verveling binnen de woning hard toeslaan. Door angst, het niet weten waar je bent, het gemis van je ouders en kinderen. Dit alles kan leiden tot luid hulpgeroep in de woongroep, tot verbale en non verbale uitingen van verdriet en verveling. Het telkens [vaak wankel] rondlopen binnen de woning zoekend naar je ouders.De vormen die dit aanneemt, kunnen op hun beurt, weer van grote invloed zijn op de andere bewoners. Zij kunnen ook onrustig worden en zich niet meer veilig voelen. In totaal wonen er 14 dementerende bewoners per woning. Het gevolg van de onrust, verveling zal ook het verzorgend personeel voelen. Zij die zich met hart en ziel geven aan de bewoners kunnen onder meer werkdruk komen te staan.

De Zorggroep heeft het goede initiatief, van het inzetten van gastvrouwen/heren op de woning ingesteld. Maar het ontbreekt ons nu nog aan voldoende leuke spelletjes. Gezellige spelletjes van vroeger, waar wij de hele dag, maar vooral het begin van de avond mee kunnen vullen. Waar iedereen aan mee kan doen die dat wil. Wij kunnen zorgen voor een avond vol gezelligheid, afleiding en rust. Voor bewoners en het verzorgend personeel. Als wij de toegang krijgen om spelletjes te lenen bij een speel-o-theek.

Onze bewoners gelukkig te zien, maakt dat wij ons werk met meer rust kunnen doen en de werkdruk zeker omlaag zal gaan.