MIJN
BESTE

IDEE

Idee van Inge Wielheesen
STMG
Excellente Zorg
Wat ik onder de aandacht wil brengen is een bestaand idee dat m.i. versnelling behoeft.

De principes ontleen ik aan de visie die vanuit VenVN reeds is neergezet onder de noemer Excellente Zorg.

Ik lees over organisaties waar de principes van Excellente Zorg in de praktijk gebracht worden positieve resultaten op het werkplezier en behouden van personeel.

Ik wil er een paar noemen die ikzelf eruit vind springen wat betreft relevantie en dan betrek ik ze op mijn eigen organisatie:

  1. Werken met voldoende vakbekwame collega’s
    Samen kunnen sparren, kunnen bouwen op elkaars capaciteiten en vertrouwen hebben in het werk van collega’s

  2. Zeggenschap hebben over de beroepsuitvoering / Effectieve  zeggenschap
    Vakinhoudelijk leiderschap, hoe geef ik dit vorm in de praktijk, iedereen kan initiatief nemen, anderen inspireren en zorg dat je met elkaar meer kunt bereiken dan alleen.

  3. Patientgerichte cultuur/ patiënt staat centraal

  4. Investeren in medewerkers, opleidingsmogelijkheden, een gezonde en productieve werkomgeving voor verpleegkundigen en verzorgenden die het beste uit zichzelf laat halen

  5. Voldoende personeel, dus veel aandacht voor werving en selectie in HR afdeling


Door gericht in te zetten op deze thema’s kan een zorgorganisatie vanuit faciliterend management zorgen voor een werkomgeving waarin zowel verpleegkundigen als verzorgenden professionele verantwoordelijkheid kunnen nemen en waarmaken.

Door een appel te doen op de mindset “samenwerken doe je als 1 team” versterk je het social credit team aspect, versterk de juiste chemie in het team, leg je het accent op : wees een teamplayer, streef een gezamenlijk doel na namelijk veilige en kwalitatief excellente patiëntenzorg.

Tot slot is het belangrijk dat de bestaande medewerkers enthousiasme uitstralen over de uitoefening van hun vak, vanuit intrinsieke motivatie en niet ten onder gaan aan frustratie over veranderingen in beleid.

Het belang van uitspreken van waardering en bevestiging spreekt voor zich.

Een zorgorganisatie die principes van Excellente Zorg in de praktijk uitvoert draagt een positief geluid uit naar buiten, waardoor men nieuwe medewerkers aantrekt.