MIJN
BESTE

IDEE

Idee van Jerry de Haan
Ziekenhuis Rijnstate
Ziekenhuis Escape Room
Oke. Daar zit je dan. Met vier collega's die je nog nooit hebt gezien. Een arts, zo te zien. Twee van het Facilitair Bedrijf waarschijnlijk (wat ze precies doen, geen idee). Die andere? God mag het weten. Beveiliging? Gelukkig heb je je samen met die ene - leuke - collega aangemeld. Jammer genoeg wilde die andere - minder leuke - ook mee toen ze jullie hoorde praten. Ach ja. 

Je hebt een korte uitleg gekregen en zit hier samen, opgesloten in een ruimte in het ziekenhuis. De ruimte is ingericht als patiëntenkamer, er ligt zelfs een pop op het bed. Geinig. Nu moet je blijkbaar op zoek naar een clue. Je loopt de ruimte rond. Een van de twee facilitaire medewerkers begint gretig alles op te pakken en onder de spullen te kijken. Geen idee waar ze mee bezig is. De arts lijkt na te denken over zijn eerste stap. 

Dan horen jullie een alarm. Een stem verteld jullie dat er een ernstige uitbraak heeft plaatsgevonden. Er dienen maatregelen te worden genomen waarvan de protocollen te vinden zijn in een map in de kast. Verder is het van belang dat de patiënt blijft leven, zijn familie - die elk moment kan arriveren - wordt opgevangen en dat geen enkele bacterie de ruimte verlaat om verdere verspreiding te voorkomen. Okee... Jullie kijken elkaar vragend aan. Ineens weet de - blijkbaar - beveiliger ons te vertellen hoe het protocol in elkaar zit. Dat heeft hij onlangs met zijn afdeling geoefend. Hij gaat aan de slag. Vervolgens begint de pop geluid te maken. Klinkt alsof hij stikt. Oh god, hij stikt! Hij moet natuurlijk gereanimeerd worden! Snel vlieg je met de minder leuke collega, die dezelfde ingeving op dat moment had, op de pop en jullie beginnen aan de reanimatie. De arts, een microbioloog, weet toevallig informatie te geven over de bacterie die 'is uitgebroken'. Terwijl hij praat bedenken de facilitaire medewerkers zich dat zij verdere verspreiding moeten voorkomen. Ze beginnen de boel te desinfecteren.

Na 30 minuten adrenaline, lachen, proberen elkaar te begrijpen, puzzels en problemen oplossen, aangevuld met enkele vlagen van paniek zijn jullie geslaagd! De situatie is onder controle. Geweldig. Jij, Erica, José, Erwin, Mark, Maria en Pien besluiten af te ronden met een kopje koffie in het restaurant. 

Het idee is om een Escape Room in te richten in het ziekenhuis, waar groepen medewerkers (van verschillende disciplines) zich voor kunnen opgeven. Er zullen leuke, moeilijke, makkelijkere, realistische en frustrerende opdrachten in voorkomen. Na verloop van tijd, als veel medewerkers het spel hebben gespeeld, kunnen de opdrachten (en de inrichting) eventueel aangepast worden zodat er een nieuwe Escape Room ontstaat. Het doel: teamwork bevorderen (ook interdisciplinair), nieuwe collega's leren kennen, je kennis en vaardigheden testen en de belangrijkste: plezier!

Het is geen nieuw idee, er zijn enkele voorbeelden van zorginstellingen waar ze een soortgelijk idee tot uitvoering hebben gebracht. Toch blijft het een onderbelicht middel dat we kunnen inzetten binnen (grote) organisaties.