Traineeships voor starters en switchers

 

Idee van Tanja Kuhlman en Joyce Nihof, Middin

 

Betere instroom en doorstroom binnen zorg- en welzijn branches

Organisaties in de sector Zorg en Welzijn zijn op zoek naar gekwalificeerde medewerkers en zij-instromers. Zowel bij instroom als bij doorstroom zien wij dat gekwalificeerde sollicitanten afgewezen worden door het gebrek aan relevante kennis of ervaring, ondanks het behaalde diploma in Zorg en Welzijn. Dit zijn vaak starters of switchers. Een switcher is iemand die wil werken met een andere cliƫntdoelgroep, bij een andere afdeling of in een andere branche binnen de 14 branches van Zorg en Welzijn.

Welk idee brengen we in?
Traineeships voor starters en switchers met een gekwalificeerde opleiding in Zorg en Welzijn. Deze zorgen ervoor dat medewerkers de nodige kennis en werkervaring opdoen in 3 tot 6 maanden. Wanneer deze intensieve vorm van inwerken aangeboden wordt in een programma, worden de hiring managers voor een groot deel ontlast en de kansen op een nieuwe baan voor interne en externe sollicitanten vergroot. Het traineeship bestaat uit een compact programma met beschikbare (e-learning) cursussen, gebruikmakend van het aanbod binnen de zorg. Daarnaast bevat het een programma voor het opdoen van werkervaring, met coaching en training on the job, en er wordt bedacht hoe dit het beste georganiseerd kan worden op de werkvloer.
Starters en switchers kunnen te allen tijde instromen in een traineeship, maar je kunt ook campagnematig gaan werven voor een traineeship.

Gaan wij samen de uitdaging aan? Zorgen we samen voor meer instroom, betere doorstroom en beperken we de uitstroom? Stem dan op het idee voor Traineeships voor starters en switchers.